Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, ieri, după întâlnirea cu reprezentanţii celor patru federaţii sindicale din educaţie („Spiru Haret”, „Alma Mater”, Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) că Guvernul nu va majora salariile din învăţământ cu 30%, cum solicită sindicaliştii, ci va păstra oferta de majorare a salariilor cu 16% pentru anul 2007.
Potrivit ofertei Guvernului, salariile din învăţământ vor fi mărite cu 6% în aprilie 2007 şi 10% în octombrie acelaşi an. „Guvernul a rămas pe poziţiile estimate la negocierile de săptămâna trecută cu cele patru federaţii sindicale. Nu am acceptat cererea de majorare a salariilor cu 30%”, a spus Vlădescu.
La rândul său, ministrul Educaţiei, Mihail Hărdău, a afirmat că nu există putere economică pentru ca salariile profesorilor să fie majorate cu 30%.
Pe de altă parte, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, a declarat că sindicaliştii nu au obţinut nimic din ceea ce au solicitat. „La ultimele negocieri pe care le-am purtat cu reprezentanţii Executivului am cerut 6% din PIB şi am respins oferta de 16% făcută - procentul indexărilor salariale - pe care ei ne-au propus-o. Cu 16% nu avem siguranţa că vom ajunge până în 2008 la majorarea cu 100% a salariilor, aşa cum ni s-a promis în programul de guvernare. Astfel că noi am cerut 30% indexări salariale acordate în 2007. 6% ar fi procentul din PIB care ar fi suficient pentru a ne desfăşura în condiţii normale procesul instructiv - educativ”, ne-a declarat şi prof. Ligia Mara (foto), vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere Independente din învăţământul preuniversitar. Mara, care este şi preşedintele Sindicatului „Diaconu Coresi” din Braşov, spune că până în prezent nu s-a ajuns la niciun compromis, astfel că negocierile continuă. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu,