Nu se considera un “razboinic” in lupta cu marile societati datoare la stat. Nu-i plac cuvintele de genul “razboi, razboinic, lupta” si se reclama a fi doar presedintele unei institutii care foloseste parghiile conferite de lege in exercitarea atributiilor.
Cu toate acestea, admite faptul ca institutia pe care o conduce a devenit, odata cu preluarea ei, mai personalizata, daca luam in calcul ca ANAF era o institutie necunoscuta pentru majoritatea populatiei. Cu ocazia vizitei sale la Cluj, presedintele ANAF, Sebastian Bodu, a acceptat sa acorde un interviu in exclusivitate Trustului Gazeta.
Reporter: Credeti ca, de cand ati preluat ANAF, ati reusit sa controlati sistemu
Sebastian Bodu: Am reusit cat de cat sa controlez sistemul, in masura de 50%.
Avand in vedere ca am 30.000 de angajati in toata tara, existand o structura ierarhica foarte ampla, pornind de la mine, presedinte, vicepresedinti, directori generali, directori din teritoriu, directori executivi, directori executivi adjuncti si asa mai departe, avand in vedere ca in structura ANAF intra trei institutii (Fiscul, Garda Financiara si Vama), pot sa spun ca am reusit sa controlez
mare parte din centrala. In teritoriu e putin mai complicat. La Fisc, de exemplu, directorii executivi sunt subordonati ministrului Finantelor Publice, adjunctii sunt subordonati presedintelui ANAF. De multe ori apar probleme. De asemenea, Vama este o structura aproape autonoma.
Faptul ca este in structura ANAF se datoreaza faptului ca avem atributiuni comune de colectare si, drept urmare, exista reglementari comune. Astfel, presedintele ANAF nu are niciun fel de atributiune pe linie vamala. In afara de aceste reglementari comune, elaborate impreuna, nu am niciun fel de competente, de atributiuni, de puteri pe linie vamala.
Rep.: Cum comentati ultimele evenimente r