Delegatia Fondului Monetar International prezenta la Bucuresti a facut marti primele estimari privind nivelul inflatiei si al deficitului de cont curent. Emmanuel van der Mensbrugghe, seful delegatiei, a declarat ca pentru anul 2006, FMI estimeaza o inflatie de 5.7% si un deficit de cont curent de 10.5% din PIB.
Delegatia FMI a subliniat faptul ca, in 2006, economia Romaniei are o evolutie pozitiva, reflectata in cresterea economica si reducerea inflatiei, dar ca, in acelasi timp, exista o ingrijorare vizavi de cresterea peste asteptari a deficitului de cont curent.
Daca in acest an, finantarea deficitului de cont curent nu a ridicat probleme, datorita intrarilor de capital din investitii straine directe si din privatizari, pe viitor, este posibil sa apara dificultati in finantarea acestui deficit de cont curent.
Inflatia prevazuta de FMI pentru 2006 se incadreaza in marja stabilita de BNR: 5% plus/minus un procent. Tinta BNR pentru anul viitor prevede o inflatie de 4%.
In cazul in care cresterile salariale vor fi superioare celor din 2006 iar deficitul bugetar va depasi 2%, delegatia FMI, estimeaza pentru 2007 o inflatie de 6.5%-7%.
In privinta deficitului de cont curent delegatia FMI e de parere ca in 2006 nu va depasi valoarea de 10.5%, insa pentru 2007 estimeaza un procent de 13% din PIB.
“Ar fi imprudent ca la un surplus bugetar de 1,6% in luna septembrie finalul anului sa aduca un deficit bugetar de 2,5%", a precizat seful delegatiei FMI.
Pentru 2006, cresterea economica estimata de FMI se situeaza in jurul valorii de 7.1%.
Van der Mensbrugghe a laudat performantele BNR in lupta dezinflationista insa atrage atentia ca politica fiscala a Guvernului trebuie sa fie in continuare stricta.
Aderarea Romaniei la UE e apreciata de reprezentantii FMI ca fiind “o reali