In timp ce gruparile rivale din lumea interlopa se ataca sistematic intre ele, luptind cu sabii, cutite, bite, pietre si uneori se mai aud si focuri de arma, autoritatile locale se multumesc cu "monitorizarea situatiei" si, eventual, cu asigurarile fortelor de ordine ca au evenimentele sub control. Cu toate acestea, in multe cartiere din oras, cetateanul de rind se incuie in casa, de cum se lasa seara, iar taximetristii refuza sa preia curse, de teama "baietilor de baieti".
Oamenii legii declara ca nu exista lume interlopa la Braila si ca atacurile descoperite de presa - si cite or mai fi, de care nu afla ziaristii! - sint incidente izolate. Alesii nostri, ca sint locali sau parlamentari, fie considera ca subiectul este o exagerare a presei si anunta sus si tare ca ei, unii, se simt in siguranta in Braila, fie se multumesc sa critice, din cind in cind, la intrebarile presei, activitatea oamenilor legii, dar fara sa faca nimic concret, pentru a imbunatati situatia.
Pe de alta parte, insusi presedintele Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, Ion Rotaru, declara recent ca, din punct de vedere infractional, situatia nu s-a schimbat cu nimic in rau, ba dimpotriva, exista o imbunatatire la o serie de capitole si facea un raport favorabil activitatii Politiei, de la inceputul anului. Mai mult, senatorul Aurel Simionescu a comentat recent ca nu trebuie sa ne mire faptul ca exista oameni atacati in strada, daca acestia ies din casa, dupa lasarea intunericului.
In acest context, este limpede ca prea putini dintre cei aflati in functii pentru a veghea la interesul comunitatii isi bat capul sa gaseasca solutii concrete, pentru a se schimba lucrurile radical in bine. Pentru ca, in ceea ce-i priveste, nu au cazut nici macar victima colaterala atacurilor intre bandele rivale, pentru ca pot circula la orice ora din zi si din noapte in masinile lo