Intr-o intalnire cu premierul Tariceanu, oficialii organismului international au apreciat performantele economice ale tarii noastre
Dupa ce timp de mai bine de doi ani Fondul Monetar International s-a ocupat cu recomandari si critici la adresa politicii economice a guvernului, organismul international a revenit la sentimente mai bune.
In discutia de ieri avuta cu premierul Tariceanu, Emmanuel van der Mensbrugghe, seful misiunii FMI la Bucuresti, a identificat un singur motiv de ingrijorare in evolutia recenta a economiei romanesti: expansiunea deficitului de cont curent.
Pe de alta parte, oficialul FMI a "laudat" politica fiscala a actualului Executiv dupa ce, la inceputul anului, o criticase, catalogand introducerea cotei unice ca o mare greseala.
Crestere economica sanatoasa
Cresterea economica pe care Romania o va inregistra in 2006 se datoreaza politicii fiscale a Executivului, cresterii temperate a preturilor administrate si politicii salariale, a apreciat luni seful misiunii Fondului Monetar International la Bucuresti, Emmanuel van der Mensbrugghe, cu ocazia intalnirii informale cu primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, la Palatul Victoria, informeaza Guvernul. Oficialul FMI a precizat ca aceste evolutii sunt evidente din cresterea economica sanatoasa de peste sapte la suta si continuarea dezinflatiei, singurul element de preocupare fiind cresterea deficitului de cont curent. Mensbrugghe a recomandat ca Guvernul sa continue aceeasi politica din 2006 si in 2007 si sa tina deficitul bugetar si politica salariala in limite care sa incurajeze cresterea economica sanatoasa.
Nu relaxam politica fiscala
Premierul Tariceanu a dat asigurari ca "nu se va produce nici o relaxare, nici in politica fiscala si nici in cea salariala", astfel incat sa fie asigurata stabilitatea macroeconomica, ia