Aparatorii au decis ieri sa acorde asistenta juridica doar pentru violurile, talhariile si omorurile "urgente".
Date statistice. Tribunalul Bucuresti: 728 de dosare, 427 de amanari, toate cauzate de lipsa apararii. Restul - solutionate, insa numai pe latura civila, unde prezenta unui avocat nu este obligatorie.
Curtea Suprema: nicio sedinta la sectiile Comerciala si Contencios administrativ, 70 de amanari la sectiile Civila si Penala. Curtea de Apel Bucuresti: din 180 de cauze, 130 de amanari. In urma protestului avocatilor de ieri, au ramas doar aceste cifre, ecusoanele cu „Protest” atarnate de pieptul aparatorilor, nedumerirea magistratilor si nemultumirea oamenilor, multi veniti de pomana din toate colturile tarii.
Centrul de comanda: Tribunalul Bucuresti
Caracterul inedit al protestului de ieri (o premiera in justitia din Romania) i-a pus in dificultate si pe magistratii celor mai importante instante din Capitala. Drept urmare, acestia au reactionat diferit in fata asaltului de cereri de amanare, depuse inca de la primele ore ale diminetii.
Daca unii judecatori au acceptat tacit situatia, altii si-au exprimat, chiar in vazul celor prezenti in salile de judecata, dezaprobarea fata de decizia aparatorilor.
Reactia magistratilor este justificabila si tinand cont de schimbarea partiala „de macaz” operata ieri de avocatii din Baroul Bucuresti. Dupa ce, joi, declarau explicit ca nu vor acorda asistenta juridica nici macar in cazurile de extrema urgenta, acestia au decis ieri-dimineata sa intre totusi in salile de judecata pentru cazurile de talharie, viol sau crima.
„Centrul de comanda” al operatiunii a fost plasat in fata tribunalului, acolo de unde decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, inconjurat de un grup de avocati pe pieptul carora erau prinse ecusoane pe care scria „Protest”, a tinut legatura telefonic cu cei trimisi