"Greva" de ieri, de la Palatul de Justitie, declansata de data aceasta de catre avocati, a fost o forma de protest menita sa atraga atentia asupra "neimplinirilor reformei juridice", un act de solidarizare cu celelalte barouri din tara. Protestul avocatilor - declansat imediat dupa cel al personalului auxiliar si al magistratilor judecatori si procurori - a avut un impact covirsitor asupra desfasurarii actului de justitie, cele mai multe instante fiind nevoite sa acorde un nou termen de judecata.
Potrivit purtatorului de cuvint al Tribunalului Braila, judecator Lenuta Mocanu, la procesele civile de ieri, nu s-a prezentat nici un avocat. In schimb, la doua complete penale, unde a fost vorba de prelungirea arestarii preventive, s-a prezentat un singur avocat, care a acordat asistenta juridica, de comun acord cu conducerea Baroului Braila. Desi avocatii s-au aflat, ieri, pe "baricade", totusi, ei nu au participat la sedintele de judecata. Citindu-l pe un membru al Consiliului Baroului, "nu au existat spargatori de greva". Potrivit unui comunicat al Baroului Braila, in cazul in care "nu se va actiona in sensul stoparii activitatii de avocatura clandestina si de practica nelegala a profesiei, luni si marti, 16 si 17 octombrie 2006, actiunea de protest se va repeta".
Nemultumirea avocatilor a rabufnit din pricina existentei asa-numitului Barou Constitutional - nerecunoscut de barourile oficiale - ai carui membri sint acceptati in unele instante din tara, chiar daca acest lucru este considerat nelegal. Potrivit unui comunicat al Baroului Bucuresti - remis celorlalte barouri din tara - "faptul ca, mai intii, grefierii si arhivarii, apoi magistratii, protesteaza sub diferite forme, acuzind nimpliniri de natura fundamentala ale reformei juridice, reprezinta un ultim semnal de alarma pentru toti factorii responsabili cu infaptuirea acesteia". Spre deosebir