Anuntat triumfalist drept o mare reusita, testul nuclear al Coreei de Nord a incremenit toata suflarea. Ca si cum n-ar fi de ajuns amenintarile si nesiguranta de fiecare zi, tot mai prezente, tot mai apasatoare, lumea in care traim se confrunta cu un nou pericol. Iar clubul exclusivist al tarilor nucleare va fi, probabil, nevoit sa includa si cenusareasa nord-coreeana.
Date despre ce s-a intamplat in situl ascuns in provincia Hamgyong, in afara celor atent filtrate si difuzate pe sponci de agentia oficiala de stiri, nu prea sunt. Transformata de decenii intr-un bastion izolat al comunismului asiatic, in forma sa cea mai aberanta, Coreea de Nord ramane, asa cum s-a dovedit si ieri, o necunoscuta.
Nu poti decat ghici, de la distanta, ce sacrificii a presupus construirea si testarea unei astfel de arme costisitoare, pana acum apanajul marilor puteri, pentru cei aproape 23 de milioane de coreeni, incercati de ani de zile de foamete, de lipsuri si redusi la tacere de un sistem represiv de temut.
Daca, asa cum sustin unii analisti, Coreea de Nord e condusa in realitate de militari, actualul lider Kim Jong Il fiind doar o marioneta in mainile generalilor, se poate lesne presupune ca efortul de reechilibrare a raportului de forte, pe plan mondial, cum justifica Phenianul testul de ieri, ascunde in realitate intentii belicoase. Iar prima vizata ar fi "jumatatea" de la sud.
Dezmeticita dupa soc - unele cancelarii mai sperau sa gaseasca o solutie diplomatica dosarului nord-coreean -, comunitatea internationala a condamnat, vehement, Phenianul.
Mai departe insa optiunile de moment sunt restranse. "Statele Unite nu vor accepta o Coree de Nord nucleara", avertiza, cu putine zile in urma, Cristopher Hill, negociatorul american in dosarul nuclear nord-coreean. Pus in fata faptului implinit, Washingtonul e obligat acum sa ia in ca