Sambata trecuta, actionarii Bursei de Valori Bucuresti au decis ca procesul de fuziune cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu nu va continua. Intr-un comunicat de presa emis de presedintele bursei sibine, Teodor Ancuta, se afirma ca, „in conditiile in care pe piata autohtona de capital vor functiona doua burse, BMFMS nu se teme de concurenta. De fapt, aceasta este benefica pietei si dezvoltarii acesteia. Consideram ca la un total de 12.000 conturi, cat exista la BVB, si 4.000 la Sibiu si la o medie zilnica de 10 – 15 milioane de euro a tranzactiilor de pe fiecare bursa, nu putem sa spunem ca in Romania este o piata puternica. De aceea este din plin loc pentru dezvoltare. Sibiul nu se teme de concurenta si pentru ca actionarii sai sa nu piarda bani, va demara cat mai rapid implementarea actiunilor si a indicilor, pentru acestia din urma fiind deja depusa documentatia la CNVM, urmand a fi lansati in curand.
Cel tarziu la 1 ianuarie 2007 bursa sibiana va oferi si o piata spot unde sa fie tranzactionate actiunile.
BVB urmarea crearea unui monopol prin fuziunea pietelor
In continuarea comunicatului se arata ca „fuziunea celor doua entitati bursiere a fost dorita de noi. Cu toate acestea, in momentul de fata se incearca trecerea responsabilitatii acestui esec doar in sarcina BMFMS. Sibiul nu a dorit, nu doreste si nici nu va dori sa fie preluat gratis de BVB, in conditiile in care volumele de transfer si valoarea tranzactiilor sunt aproape identice in ultima perioada.
In prezent, profitul realizat de BMFMS si Casa Romana de Compensatie este egal cu cel al BVB. Fuziunea a fost dorita doar pentru crearea unui monopol si pentru a exclude Sibiul din piata romaneasca de capital. "Era foarte clar ca aceasta fuziune nu se va produce prin prisma faptului ca privatizarea BVB le-a oferit celor 68 actionari o "mare improprietarire", ad