Inventariem, in anul de gratie 2006, colosale “erori judiciare” de care beneficiaza oameni influenti si cu bani, iar constiinta celor care le comit nu vrea deloc sa stea de vorba cu noi.
„Constituie abatere disciplinara exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, daca fapta nu constituie infractiune.“ Aceasta este una dintre prevederile pe care Asociatia Magistratilor din Romania le vrea eliminate din Legea privind statutul magistratilor.
O alta prevedere pe care AMR o vrea inlaturata din legile Justitiei se refera la raspunderea patrimoniala a magistratilor pentru savirsirea de erori judiciare sau pentru sentinte invalidate la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. In consecinta, AMR a solicitat CSM sa inainteze ministrului Justitiei o propunere legislativa in acest sens.
CSM a aminat discutarea propunerii saptamina trecuta, s-ar putea s-o dezbata saptamina asta. Doamna judecator Viorica Costiniu, presedintele AMR, invoca in sprijinul demersului sau o rezolutie a Conferintei Uniunii Internationale a Magistratilor, la care a participat recent.
Aparent, ne aflam in fata unui posibil abuz legislativ asupra independentei magistratilor, sanctionat si de un for international. Dar stau lucrurile chiar asa?
In primul rind, nu stim cu cita fidelitate a prezentat Viorica Costiniu colegilor straini situatia Justitiei din Romania, dar antecedentele doamnei judecator ne pot da o idee.
Viorica Costiniu s-a afirmat ca o apriga aparatoare a independentei Justitiei, ca un adversar feroce al interferentei politicului in activitatea magistratilor, dar nu-mi amintesc sa fi vorbit cu aceeasi tarie si despre responsabilitatea celor pe care ii reprezinta.
In cel mai bun caz, cind era sa spuna ce sa facem cu magistratii care gresesc, facea vagi referiri fie la propria lor constiinta, fie la ins