Alexandru Fira este unul dintre clujenii care, in vara acestui an, au plecat la munca in Spania, alaturi de alti cinci barbati, prin intermediul unei persoane. Ne-au promis conditii extraordinare. Cand am ajuns acolo, insa, lucrurile stateau cu totul atlfel, spune Fira.
In tara, cei care racoleaza persoane pentru munca la negru le promit castiguri de 50-70 de euro pe zi si un loc de munca stabil, la cules de portocale sau piersici. Cand am ajuns acolo am fost ingramaditi 12 intr-un apartament si obligati sa muncim pentru 9 euro pe zi, in conditiile in care numai transportul era 5 euro, s-a plans clujeanul.
Romanii au fost dusi in regiunea Valenciei, unde au muncit in livezile de portocali cate 12 ore, insa asa cum spune Fira, ei nu si-au mai vazut niciodata banii. Unii au cazut din copaci, nu ne asigurau apa sau mancare, erau conditii teribile. Si foarfecele pentru cules trebuia sa ni-l cumparam tot noi, mai spune clujeanul care a fost inselat.
El spune ca persoanele care ii transporta pe romani spre Spania si Italia le cer celor care cad in plasa pentru inceput 350 de euro, pentru transport si comision, dupa care le asigura cazare pentru alti 100 de euro in afara granitelor.
Asociatia portocalierilor
Revenit in Romania dupa aproape doua saptamani, clujeanul s-a hotarat sa incerce sa faca ceva. Paguba s-a ridicat la peste 500 de euro, bani pe care, cu siguranta, nu o sa ii mai recuperez. Ca mine sunt sute de clujeni, pentru ca, o data ce pleaca unul din Spania, sunt adusi altii in locul lui.
Este o intreaga retea care realizeaza legatura dintre cele doua tari si care functioneaza la Cluj, explica Fira. El a discutat cu reprezentantii publicatiei din care a preluat anuntul, dar acestia nu si-au asumat responsabilitatea pentru continutul anunturilor si nu au verificat identitatea sau valabilitatea anunturilor