Austriecii mai au doar de platit cele 3,75 mld. euro inainte de a se instala la carma celei mai mari banci din Romania.
BCR a inregistrat la sfarsitul lunii august un profit net de aproape 178 mil. euro, calculat dupa standardele internationale de contabilitate, in crestere cu 50,2% fata de primele opt luni ale lui 2005, a anuntat ieri Andreas Treichl, presedintele Erste Bank - viitorul actionar majoritar.
Activele celei mai mari banci de pe piata au depasit 11,5 miliarde de euro, fiind mai mari cu aproape 24% fata de 2005, in conditiile in care portofoliul de credite catre clienti s-a majorat cu peste 46%, pana la aproape 6,7 miliarde de euro. Treichl a prezentat rezultatele financiare pe opt luni in cadrul conferintei "Ziua pietelor de capital", pe care Erste a organizat-o ieri la Bucuresti.
Seful Erste, a spus ca tinta de profit a BCR pentru 2006 este 250 de milioane de euro. In 2005, profitul net conform standardelor romanesti a fost de 202 mil. euro.
"Profitul BCR va creste cu 40% pe an sau chiar mai mult pana in 2009, avand ca baza estimarea de 250 mil. euro pentru 2006", a spus Treichl. El afirma ca rezultatele pe opt luni nu ar trebui folosite pentru proiectii pe intreg anul. Treichl a declarat ca in contabilitate apar anumite distorsiuni inclusiv din cauza unui pachet de credite de consum de 1,5 mld. euro care nu sunt garantate, riscul fiind acoperit 100% de BCR prin polite de asigurare la BCR Asigurari; reasigurarea la alte companii este insa doar in limita a 90% din suma.
Chiar in timpul conferintei, el a aflat despre verdictul favorabil al Curtii Constitutionale, care a avizat legea privind privatizarea BCR, respingand contestatia depusa de un grup de senatori din opozitie. Era ultimul obstacol in calea finalizarii privatizarii.
"Nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat in cazul in care Curtea Constitutionala ar