un studiu al Greenpeace. Tocmai aici se află unul dintre punctele unde ar urma să se dezvolte proiectul "Superschi în Carpaţi". "Peisajul forestier intact reprezintă adăpostul unui număr un studiu al Greenpeace. Tocmai aici se află unul dintre punctele unde ar urma să se dezvolte proiectul "Superschi în Carpaţi".
"Peisajul forestier intact reprezintă adăpostul unui număr semnificativ de păduri virgine şi de specii de floră şi faună endemice, rare sau ameninţate, şi trebuie protejat imediat prin lege de activităţile umane cu impact negativ", spune Gabriel Păun, coordonator campanii Greenpeace.
şoselele şi reţelele de apă, interzise în Parcurile Naţionale
În proiectul de lege "Superschi în Carpaţi" nu se face niciun fel de referire la studiul de impact asupra mediului, ci doar la studii integrate realizate de Ministerul Transporturilor şi Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT). Căile de acces, alimentările cu apă, gaze, curent electric, canalizări, staţii de pompare şi staţii de epurare, parcări şi drumuri vor lua locul acestei păduri intacte. Răspunsul ANT a fost că eventuala construcţie a unor pârtii se va face numai cu acordul tuturor autorităţilor competente implicate în zona respectivă.
Fondul Mondial pentru Natură arată însă că legea prevede că în Parcurile Naţionale sunt permise numai activităţi tradiţionale practicate de către comunităţile locale. "Deci, în aceste zone, staţiunile de schi ar trebui să fie excluse din start", spune Luminiţa Tănăie, coordonator program. În Parcurile Naturale sunt posibile lucrări de infrastructură numai cu acordul Comisiei Monumentelor Naturii a Academiei Române şi al Consiliului ştiinţific al Parcului şi trebuie, de asemenea, să se integreze în planul de management al parcului.
Rapoartele europene au criticat România
În raportul de ţară din mai 2006, Uniunea Europeană a criticat R