GURMANDUL IN BUCATE Iubesc toamna. Nu pentru ca as fi nascuta in septembrie, cand se parguiesc fructele si legumele. Iubesc toamna nu pentru ploile de seara, nici pentru peisajele mirifice pe care le creeaza cu penelul ei plin de imaginatie. Iubesc toamna pentru ca scoate din tolba ei toate roadele delicioase ale pamantului si le depune in gradini. Toate culorile curcubeului se perinda in fata ochilor mei atunci cand trec prin piata. Capat energie numai privind la toate aceste fructe si legume pentru care gospodarii au muncit mult timp. Sunt atat de multe, incat este foarte greu sa ma hotarasc ce sa cumpar. Vinete, rosii, dovlecei, ardei gras, ardei capia, ceapa, cartofi, gogosari, conopida, telina si cate si mai cate ma tenteaza si ma indeamna sa ascult chemarea de gurmanda. Si atunci indes plasele cu toate aceste legume, fara sa stiu exact ce am sa fac cu ele acasa. Nu ai cum sa rezisti tentatiei de a cumpara legume proaspete, mai ales ca toti doctorii recomanda consumul lor in cantitati mari.
Cu plasele pline de legume, ajung acasa, deschid cartile de bucate si incep sa cautat o combinatie care sa includa cat mai multe dintre ingredientele pe care le am in sacose. Am ales ardei umpluti, mai ales ca acest preparat, chiar daca este atat de comun, are foarte multe variante.
ISTORIC. Nu trebuie sa uitam ca ardeii cresc inca din anul 7500 i.H, fiind "domesticiti" dupa aproximativ 3.000 de ani de populatiile bastinase de pe continentul american. Cristofor Columb a fost cel care i-a descoperit si i-a adus in Europa. Proprietatile lor medicale au fost pentru prima data descoperite de medicul de pe nava lui Columb, Diego Alvarez Chanca, in 1494. Ardeii sunt un remediu eficient impotriva constipatiei, iar pe timp de iarna, consumul de ardei reduce riscul aparitiei racelilor si a gripelor, ajuta circulatia si de aceea dispare efectul de "maini si picioare reci".