Ceausescu a gasit mijloace eficiente pentru a-i elimina pe "dusmanii poporului". Psihiatria politica. O metoda la indemana, "sub acoperire", folosita special pentru a elimina suspiciunile Occidentului legate de tratamentul aplicat adversarilor politici. Au fost infiintate spitale psihiatrice cu gratii, destinate celor care il criticau, ce au inlocuit inchisorile politice.
De altfel, intr-un discurs din 1968, Nicolae Ceausescu i-a etichetat drept "nebuni" pe cei care credeau ca pot darama regimul comunist.
Un exemplu concludent al tratamentului psihiatric aplicat il reprezinta modul in care Securitatea a actionat in preajma Universiadei organizate in Romania in 1982: toti potentialii tulburatori ai acestui eveniment au fost ridicati de pe strada sau din casele lor si internati in spitalele de psihiatrie.
Laolalta, nebuni periculosi, disidenti politici, oameni nevinovati s-au trezit in dube si dusi la Spitalul 9, unde au stat inchisi in saloanele special amenajate timp de sapte zile. Pentru ca a protestat si a vorbit de tratamente aplicate ca pe vremea evului mediu, dupa metode naziste, seful psihiatriei din acea perioada, doctorul Valerian Mirontov Tuculescu, a fost dat afara.
Dosarul sau a fost instrumentat de actualul deputat Ilie Merce, colonel de securitate pe atunci.
"Mai exista inca astazi cineva care se gandeste ca se pot gasi in Romania forte sociale capabile sa puna in primejdie sistemul nostru socialist? Cred ca nu.
Fara indoiala, tovarasi, nici un taran cooperator, nici un lucrator din statiunile de masini si tractoare sau din gospodariile agricole de stat, nici un intelectual din institutele noastre de cercetare si din scoli nu ar ingadui nimanui sa puna la indoiala trainicia si forta socialismului in Romania.
Fireste, pot sa mai fie nebuni si vor fi intotdeauna, dar pentru nebuni