Firmele din Romania sunt tot mai tentate sa angajeze muncitori straini in locul romanilor plecati din tara.
Piata fortei de munca din Romania se confrunta cu o situatie care poate parea paradoxala: peste doua milioane de romani au plecat sa munceasca in strainatate, in vreme ce exista deja tot mai multi cetateni straini care vor sa lucreze in Romania si o presiune tot mai mare din partea firmelor romanesti care vor sa-i angajeze.
„Deja se remarca o usoara tendinta a strainilor de a munci in industria usoara - in confectii cu precadere, dar si in activitati de comert. Cu timpul, numarul acestora va creste, mai ales ca deschiderea pietei muncii din Europa va aspira destula forta de munca de la noi, care va trebui inlocuita cumva”, explica secretarul de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Silviu Bian, presedinte al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Trei motive
Daniel Don, seful AJOFM Cluj, a identificat cateva motive ale crizei de personal: abia mai putin de 3% din absolventii de scoli de meserii vor sa munceasca, in timp ce somerii de varsta a doua prefera sa traiasca din banii trimisi de copiii lor aflati la munca in strainatate. In sfarsit, muncitorii necalificati din intreprinderile restructurate prefera sa faca taximetrie in loc sa-si practice meseria.
Firmele din Romania ar apela la muncitori straini din doua motive: pe de o parte, din cauza golului lasat de plecarea masiva in strainatate a muncitorilor autohtoni, ceea ce se traduce inclusiv printr-o rata a somajului sub media europeana (6,3% in Romania, in aceasta vara, fata de 7,8% in Europa).
Pe de alta parte, angajatorii romani vor fi interesati de lucratori proveniti din tari mai putin dezvoltate dispusi sa munceasca pentru salarii mai mici decat ale romanilor. Potrivit datelor de la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), cei m