CAIET DE RETETE Intre isihasm si mancarurile din legume este o legatura esentiala. Am aflat-o din nenumaratele calatorii pe la lacasurile sfinte, de la monahi si preoti mireni, dar si din lecturile teologice. Isihasmul este un curent mistic al ortodoxiei crestine, gandit teologic de Grigorie Palama. Mitropolitul Serafim spunea ca isihasmul este una dintre caracteristicile poporului roman. In secolele XIV-XVIII s-au facut simtite natura si simtirea isihasta de la calugari si pana la domintorul Neagoe Basarab.
Desi elementul central al isihasmului este "rugaciunea inimii" ("Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul") - metoda de rugaciune, prin care monahii care o practicau se retrageau in locuri singuratice si, prin concentrarea mintii ajungeau sa vada lumina dumnezeiasca, realizand astfel o mare apropiere de Dumnezeu - alimentatia celor care se roaga este foarte importanta. Alaturi de rugaciune si viata curata, postul este un gest sacru al ascezei disciplinei religioase. Parintele Ghelasie Gheorghe vorbeste despre necesitatea unei alimentatii bazata pe "hrana vie", referindu-se aici la fructe si legume, trecand usor de la mancarea fiarta la cea semifiarta si apoi la cea nefiarta.
De pe meleaguri valcene am cules retete cu legume, pentru hrana materiala, dar si spirituala a domniilor voastre, cititori crestini!
FASOLE VERDE CU MASLINEINGREDIENTE: un kg de fasole, o ceapa mare, 4 rosii, doi ardei grasi, 250 g masline, 3 linguri cu ulei, patrunjel verde, sare si piper, dupa gust. PREPARARE: Fasolea se curata, se spala bine si se pune in apa fierbinte cu sare, sa se opareasca. Ceapa, curatata, se taie marunt si se caleste intr-o tigaie cu putin ulei, bine incins. Se transfera ceapa calita intr-un vas, se adauga o cana cu apa calda si fasolea. Se acopera vasul cu un capac si se lasa pe foc pana ce fasolea este bine fia