pensiune turistică mai are nevoie şi de o clasificare în margarete, să facă parte dintr-un circuit turistic şi să investească în promovare. În ultimii ani, agroturismul românesc s-a pensiune turistică mai are nevoie şi de o clasificare în margarete, să facă parte dintr-un circuit turistic şi să investească în promovare. În ultimii ani, agroturismul românesc s-a dezvoltat rapid, unele staţiuni concurând cu succes turismul clasic. De ce aleg turiştii vacanţa la ţară ? Preţurile sunt accesibile, condiţiile decente, iar ospitalitatea gazdelor şi peisajul îi fac pe turişti să renunţe la stelele hotelurilor în favoarea margaretelor din agroturism. Anul acesta, de exemplu, sunt aşteptaţi circa 100.000 de turişti în pensiunile locale de revelion.
Cerinţele care se impun atunci când vrei să faci din agroturism o afacere profitabilă sunt destul de greu de realizat. Maria Stoian, fostul preşedinte al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), a declarat pentru Adevărul că o primă condiţie ar fi ca pensiunea respectivă să fie amplasată într-o zonă cu potenţial turistic deosebit. Apoi, este foarte important ca accesul la pensiune să fie uşor şi să existe în zonă posibilităţi de agrement.
"Turiştii care aleg vacanţele la ţară se plictisesc repede. Media de cazare în cazul pensiunilor este de două zile, iar asta se întâmplă tocmai pentru că turistul nu are posibilităţi de agrement", spune Stoian.
Ioana Marcu a investit, anul trecut, 100.000 de euro pentru a-şi construi o pensiune cu 10 camere în staţiunea Bran. Afacerea a mers ca pe roate încă de la început.
"Mi-am făcut reclamă doar prin serviciile pe care le ofer. Un turist mulţumit îţi aduce alţi zece după el", consideră proprietara pensiunii.
În anii "90, o pensiune costa cât trei Dacii
Mioara Vişan are 70 de ani şi a fost printre primii investitori în agroturism din