Romania va lua in considerare cererea unei pasuiri de minim doi ani din partea Uniunii Europene pentru cresterea accizelor la bauturi alcoolice, in special la bere, potrivit Buletinului de informatii al Ministerului Intergrarii Europene (MIE).
Comisia Europeana a solicitat cresterea valorii accizelor pentru bauturi alcoolice de la 1 ianuarie 2008, pentru a acoperi inflatia din 1992. Aceasta masura are ca scop mentinerea valorii reale a accizelor.
Propunerea Comisiei Europene mai prevede stabilirea unei perioade de tranzitie pana la pentru acele state membre care ar putea avea dificultati in cresterea cotelor lor nationale pentru a atinge nivelul minim.
Tarile in care aplicarea acestei directive duce la o crestere a accizei cu mai mult de 10% beneficiaza de o tranzitie de un an pentru atingerea pragului minim prevazut in propunere, iar acolo unde aplicarea directivei inseamna o crestere a accizei cu mai mult de 20%, se acorda o perioada de tranzitie de doi ani. In plus, perioada de revizuire poate fi prelungita de la 2 la 4 ani.
Inflatia Romaniei calculata pentru perioada 1993-2005 este de 31%.
Ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, a declarat marti ca se opune propunerii Comisiei Europene de a creste accizele la bauturile alcoolice, deoarece doreste ca berea sa fie exceptata de la aplicarea taxei, informeaza Bloomberg.
Pentru a fi adoptata, propunerea Comisiei Europene trebuie sa fie votata de toti cei 25 de membri ai Uniunii Europene.
In prezent, acciza pentru bere este de 0,74 euro pe hectolitru, iar pentru producatorii independenti care produc mai putin de 200.000 de hectolitri, acciza este de 0,43 euro pe hectolitru. Pentru vinurile linistite, acciza este 0, iar pentru cele spumoase, 34,05 euro pe hectolitru. Produsele intermediare sunt accizate cu 51,08 euro pe hectolitru,