Industria reuniunilor si conferintelor se va cifra anul acesta la 400 milioane euro, iar capacitatea de gazduire a reuniunilor se apropie de 100.000 de locuri, cererea depasind cu mult spatiul alocat acestor evenimente. "In Bucuresti se simte o acuta lipsa de spatii de evenimente, pentru optimizarea locurilor pentru gazduirea de reuniuni Capitala avand nevoie de construirea unui spatiu de cel putin 10.000 de locuri", a declarat presedintele Romanian Convention Bureau (Asociatia Nationala a Organizatorilor Profesionisti de Conferinte si Expozitii), Paul Marasoiu.
Acesta a subliniat importanta crearii unor spatii destinate evenimentelor, locatii care "ar aduce multi bani autoritatilor locale, si nu numai". Dovada profitabilitatii organizarii de reuniuni si conferinte o dau cele 60 de procente pe care le obtin hotelurile din cifra totala de afaceri in urma inchirierii spatiilor pentru astfel de evenimente", a adaugat Marasoiu.
Capitala - 45% din totalul incasarilor
In ciuda faptului ca Romanian Convention Bureau este singura organizatie de acest tip din lume care se autofinanteaza, de pe urma evenimentelor de profil sumele incasate nu sunt deloc de neglijat. Astfel, incasarile din organizarea de reuniuni, conferinte si alte evenimente se apropie in acest an de 400 milioane euro, in crestere cu 25% fata de nivelul din 2005, a punctat Marasoiu. "Evolutia ascendenta a fost remarcata atat in cazul incasarilor, cat si al numarului de evenimente organizate in acest an. Cred ca, fata de 2005, avem o crestere de 22-25%. Raportat la diferitele regiuni, Capitala are cu siguranta ponderea predominanta, acumuland circa 45% din totalul incasarilor", a afirmat presedintele RCB. Incasarile din turismul de afaceri se refera la activitatile legate direct de organizarea de evenimente, respectiv aranjamentele de calatorie, serviciile hoteliere, cele specif