O reactie la analiza publicata de Ziarul Financiar in 15 august 2006
Numarul abonatilor la serviciile 3G creste incet in Romania si daca analizam cifrele, 171.237 utilizatori raportati de Vodafone in iunie 2006 intr-o piata de circa 14,9 millioane de telefoane mobile, sau 1,1% din piata, nu am putea gasi imediat motivul pentru care cinci companii au cumparat caietul de sarcini pentru concursul 3G, iar patru dintre acestea, Cosmote, Radiocomunicatii, RCS&RDS,
Telemobil/Zapp, au si depus pe 4 septembrie 2006 oferte. Si totusi de ce atata inters si care sunt implicatiile concursului pentru ultimele 2 lincente 3G?
De ce au achizitionat companiile caietul de sarcini pentru licentele 3G?
Avem 2 categorii de companii: companii care sunt deja operatori de telefonie mobila, 3G fiind continuarea/dezvoltarea fireasca a afacerii existente. Este vorba de Cosmote care opereaza o retea 2G cu o acoperire nationala si careia licenta 3G i-ar permite oferirea de noi servicii.
Apoi de Telemobil, care opereaza o retea CDMA, o «insula tehnologica» si pentru care obtinerea unei licente 3G ar insemna un operator mai putin pe piata, dar si posibilitatea unei dezvoltari tehnologice.
Sa mentionam ca Telemobil este un jucator de nisa avand o cota de piata de circa 3%, o licenta 3G permitandu-i sa depaseasca acest statut prin trecerea la tehnologia europeana UMTS, insa cu costuri mari.
Pentru acesti operatori obtinerea unei licente 3G este o conditie pentru a ramane in afacere, esecul in obtinerea licentei 3G putand insemna disparitia pe termen lung, sau trecerea la tehnologia WiMAX. In a doua categorie intra companiile care nu sunt operatori de telefonie mobila in Romania: Combridge, Radiocomunicatii si RCS&RDS.
Pe langa faptul ca nu au retele de telefonie mobila aceste companii nu au nici expertiza in operar