Guvernul nu trebuie sa relaxeze politicile fiscale si salariale in 2007, o data cu intrarea tarii in UE. FMI avertizeaza ca exista riscul reaprinderii inflatiei si a maririi deficitului de cont curent.
Romania trebuie sa duca in 2007 politici salariale si fiscale prudente pentru a face fata majorarii deficitului de cont curent si inflatiei, au recomandat expertii FMI. "Daca se aude ca Romania va intra intr-o relaxare fiscala, investitorii vor deveni nervosi si capitalurile vor pleca", a declarat ieri Emmanuel van der Mensbrugghe, seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI), prezenta la Bucuresti. Inflatia din Romania s-ar putea plasa in acest an la 5,7%, in marja stabilita de BNR, urmand ca in 2007 cresterea preturilor sa fie cuprinsa in intervalul 6,5%-7%, potrivit estimarilor FMI. "Daca deficitul bugetar aferent anului viitor va fi cuprins intre 2% si 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB), cresterile salariale le vor depasi pe cele din 2006 si, avand in vedere majorarea preturilor administrate, inflatia ar putea fi cuprinsa intre 6,5% si 7%", a spus Emmanuel van der Mensbrugghe. Estimarea pesimista a FMI depaseste cu mult prognozele BNR pentru 2007, cand obiectivul fixat era de 4% plus/minus un punct procentual.
MODERATIE. "Pentru 2007 recomandam echilibru bugetar pentru a preveni majorarea deficitului de cont curent, care, avand la baza un deficit bugetar de 2,5%, ar putea ajunge la 13% din PIB", a spus seful delegatiei FMI. Guvernul nu trebuie sa relaxeze politicile fiscale si salariale in 2007, o data cu intrarea tarii in UE. FMI avertizeaza ca exista riscul reaprinderii inflatiei si a maririi deficitului de cont curent.
Romania trebuie sa duca in 2007 politici salariale si fiscale prudente pentru a face fata majorarii deficitului de cont curent si inflatiei, au recomandat expertii FMI. "Daca se aude ca Romania va intra intr-o relaxare