Rodica Pal • Revolta profesorilor de istorie este cu atat mai mare cu cat alte state europene si-au pastrat istoria nationala ca disciplina scolara • "Nu mai exista istoria romanilor in manualele de clasa a XI-a, iar parerea mea este ca acolo sus cineva nu agreeaza istoria romanilor si a scos acest obiect care se numea istoria romanilor, de la Spiru Haret incoace, si a inlocuit-o cu acesta istorie integrata pe baza unei programe cu cinci teme foarte evazive, neclare si ambigue", a declarat profesorul Rodica Pal
Din acest an, elevii claselor a XI-a invata despre Uniunea Europeana, globalizare, pelerinaj in secolul al XX-lea, rolul femeii in societate sau noul Turn Babel si despre Internet. Schimbarile sunt efectul unei filosofii noi de abordare a materiei, in contextul in care actualii elevi vor fi cetateni ai Uniunii Europene. Numai ca istoria romanilor din clasa a XI-a a disparut. In momentul de fata exista nici mai mult nici mai putin de opt variante de manuale alternative intitulate simplu "Istorie". Profesorii de specialitate spun ca este vorba de o istorie integrata in context european. Manualele de istorie sunt oglinda clara a unei programe scolare necoerente si vagi. Altfel spus, manualele au fost facute dupa cum au considerat autorii ca se apropie mai bine de programa impusa de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
"Nu mai exista istoria romanilor in manualele de clasa a XI-a, iar parerea mea este ca acolo sus cineva nu agreeaza istoria romanilor si a scos acest obiect care se numea istoria romanilor, de la Spiru Haret incoace, si a inlocuit-o cu aceasta istorie integrata pe baza unei programe cu cinci teme foarte evazive, neclare si ambigua. De aici si cele opt variante de manuale, unde autorii au facut cum au stiut ei mai bine", a declarat Rodica Pal, profesor de istorie la Colegiul Costache Negruzzi.