Fostul sef al Complexului de Vinificatie Jidvei, Toader Ignat, a ramas condamnat la un an inchisoare pentru infractiunea de insusire fara drept a calitatii de autor al desenului sau modelului industrial, in urma deciziei penale definitive a ICCJ.
Decizia instantei supreme a fost data dupa exact patru ani, la 4 octombrie 2006 si, in urma acesteia, pedeapsa de un an inchisoare se va inscrie in cazierul fostului sef al Complexului de Vinificatie Jidvei cu toate consecintele care decurg de aici (inclusiv perioada de incercare de trei ani).
Judecatorii ICCJ l-au achitat pe Toader Ignat pentru infractiunea de delapidare si au respins cererile de despagubiri civile, dupa patru ani si sase luni de anchete si procese.
Plangerea penala - inceputul descoperirii neregulilor
Aceasta condamnare, care ar fi putut sa nu existe, este o urmare directa a actiunilor pe care Ignat le-a pornit in urma cu peste patru ani, printr-o plangere penala in care solicita condamnarea SC "Jidvei" SRL - Filiala Alba si a patronului acesteia, Claudiu Necsulescu, pentru o presupusa infractiune de contrafacere.
Daca judecatorii ar fi luat in seama plangerea penala formulata de angajat, firma ar fi fost obligata la plata de despagubiri reprezentand 50 la suta din veniturile realizate in urma comercializarii vinurilor de Jidvei, retragerea din circulatie a tuturor vinurilor cu semnatura lui Ignat pe contraeticheta, precum si daune de 40 miliarde lei vechi.
Trebuie precizat ca plangerea a venit dupa o alta actiune a fostului sef al Complexului de Vinificatie, care activa in cadrul SC "Jidvei" SRL, care a depus la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, la numai o luna si 17 zile de la privatizarea firmei din Jidvei, o cerere pentru inregistrarea pe propria societate a