Romania nu are in prezent o norma care sa reglementeze alegerile pentru Parlamentul European (PE), proiectul de lege inaintat de Guvern fiind inca la Comisia de elaborare a Codului Electoral. Membrii din Comisie au stabilit doar principiul potrivit caruia alegerea se va face pe liste, asa cum sunt alesi si restul candidatilor din statele membre ale Uniunii Europene.
Presedintele comisiei, Mihai Voicu, a declarat ca in prezent exista patru initiative legislative privind alegerile pentru PE. "Am cazut de acord in interiorul comisiei sa mergem pe varianta propusa de Guvern. Data limita de adoptare este 31 octombrie si speram ca pana atunci sa finalizam raportul si sa trimitem actul normativ in plen", a explicat Mihai Voicu.
Proiectul de lege trebuie sa treaca prin ambele Camere ale Parlamentului si este cel mai probabil ca, pana la sfarsitul anului, sa nu fie totusi adoptat de catre parlamentari.
[c:1:s]Mihai Voicu recunoaste ca, pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare, mai exact in decembrie, sa nu fie posibila adoptarea
legii. "Procesul este greoi si la fiecare dintre Camere proiectul trebuie sa treaca prin comisiile juridice. Este posibil sa nu fie gata pana spre sfarsitul lunii decembrie, dar la inceperea sesiunii din februarie 2007 poate fi adoptat" a explicat Voicu.
Analistul politic Cristian Ghinea a declarat pentru HotNews.ro ca desi nu exista un termen fix pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, este in interesul Romaniei ca acestea sa se organizeze cit mai repede. “In mod teoretic, alegerile trebuiesc facute pana la sfarsitul anului 2007.
In practica, e insa de preferat sa le organizam acum, ca sa ne putem folosi ponderea in Parlamentul European, ceea ce este foarte important si util, pentru noi ca tara”, considera Ghinea..
Partidele politice - interese difer