Ideea lansata de ministrul secretar de stat Dumitru Matei, ca tezele sa inlocuiasca Testele Nationale, a bulversat sistemul pentru ca s-a spus ca teze cu subiect unic se vor da si la alte discipline, fara sa se precizeze care sint acestea. Subiectele tezelor vor fi elaborate de Serviciul National de Evaluare si Examinare. Pe linga tezele cu subiect unic, elevii trebuie sa mai treaca de o examinare orala si sa-si mai alcatuiasca un portofoliu pentru a ajunge in liceul dorit. Acest sistem se va extinde si la alte clase, insa deocamdata teze cu subiect unic vor avea doar elevii de clasa a VII-a. Ministrul Dumitru Matei a spus ca teza va fi o componenta a evaluarii si va stabili media la sfirsit de semestru. Subiectele unice la nivel national vor fi transmise in teritoriu in format electronic.
Primele probleme care ar aparea, din punct de vedere al organizarii, ar fi modul in care se realizeaza supravegherea si corectarea lucrarilor. Apoi, se mai pune problema ca acei elevi care nu treceau Testele Nationale ar putea sa ramina repetenti acum, sa nu fie in stare sa ia o nota de trecere la diferite obiecte si sa nu poata continua parcursul invatamintului obligatoriu.
Dilemele profesorilor
Directorul Scolii nr. 5, Marcela Nedelcu Palade, considera ca aceasta masura este in defavoarea copiilor pe care ii au pentru ca din cauza acestor teze elevii ar putea chiar sa nu mai termine scoala, sa ramina repetenti: "Unde sint elevi mai interesati de scoala poate va fi mai bine, dar la noi nu stiu ce va fi. Asteptam totusi dispozitiile oficiale ale ministerului."
Directorul Marita Breaban de la Scoala "George Cosbuc", desi nu are in scoala numai elevi eminenti, apreciaza ca masura ar fi in favoarea elevilor. "Ii invata pe copii cu emotiile examenului de la o virsta frageda si nu este rau, pentru ca ii responsabilizeaz