Documente:
Raportul complet (eng.)
(12.10.2006) PDF
Liceenii nu cunosc organizatii neguvernamentale care lupta impotriva discriminarii, in vreme ce studentii mai recunosc actiuni de promovare a diversitatii, fara sa cunoasca insa autorii „miscarilor”. De asemenea, tinerii traduc diversitatea drept o combinatie ciudata de haine si parul vopsit in culori tari.
Cu toate acestea, sustine generatia proaspata, fiecare are dreptul de a se comporta si arata exact asa cum doreste, iar diferentele dintre oameni sunt, pana la urma, pozitive si aduc evolutia in societate.
In cadrul programului EYCAdemy derulat de EYCA - European Youth Card Association, si sustinut de Comisia Europeana si Consiliul Europei, Euro<26 Romania a organizat cinci focus-grupuri in randul tinerilor cu scopul de a afla cum definesc ei diversitatea si care este atitudinea lor in legatura cu oamenii “diferiti”.
La aceste intrebari au raspuns tineri cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani, studenti, liceeni si ucenici la scolile de arta si meserii.
Intrebati despre actiuni sau organizatii neguvernamentale care au avut ca obiectiv diminuarea discriminarii, in comunitatea locala junii romani au fost pusi in dilema.
Fetele de liceu nu au putut numi nicio astfel de actiune sau organizatie, iar in cadrul grupului de baitei, numai unul din participanti a putut face referire la UNICEF si la un proiect menit sa reduca discriminarea impotriva copiilor de etnie roma. Elevii din scolile profesionale au indicat actiuni care s-au petrecut in cadrul scolii, pentru prevenirea SIDA, si actiuni ale politiei.
Studentii, pe de alta parte, au indicat asociatia ACCEPT - pentru sprijinirea comunitatii gay - si o serie de alte actiuni sporadice, fara a putea insa numi asociatia organizatoare.
Diversitatea vazuta in doua f