Cinci zile pe saptamana, pescarii isi abandoneaza casele si se retrag in Delta. In cocioabe, construite din lut si acoperite cu stuf, petrec de duminica seara pana vineri si dau la peste. Din asta traiesc. La Matita, in inima Deltei, multi pescari si-au ridicat maghernita de serviciu. In spatele unui complex turistic gemand a decenta, la nici zece metri, dincolo de un canal, pe o insula cat un degetar, se afla casuta lui Ion Filomencu, un pescar de 49 de ani din Chilia Veche. Scunda si ingusta, facuta din lut, cu doua ochiuri de geam ascunse dupa stuful ce tine loc de acoperis. La intrare, un lighean cu cativa pesti. Inauntru, frig si aproape intuneric, la orele amiezii. Mai intai e o prispa, cu un dulap vechi, cateva scule si, atarnand de "tavan", un tuci cu ciorba de peste gatita cu o zi inainte. "Aici e frigiderul", ne lamureste pescarul, un om inalt, un pic uscativ, cu o salopeta ponosita si cizme de cauciuc. Ciorba e rece. Gazda ne imbie sa o gustam. Foarte gustoasa e putin spus. Dincolo de prispa e camera de dormit. Inghesuita, cu o plita-n colt, un pat cat pentru cinci insi si o masuta. Nimic pe podeaua din lut. Deasupra patului, o carpeta acopera peretele negricios.
ORIGINAL. Prinde peste la "taliene". O plasa cu cercuri, pe care o pune aproape de mal, in care pestele intra, dar din care nu mai poate iesi. Costa vreo zece milioane. Are multe prin preajma casei. Ne explica cum pestii cad prada talienelor, cum se trezeste la trei dimineata sa le intinda sau sa scoata pestele. Fuge la cherhana, se intoarce sa faca mancare, se duce iarasi la taliene si, uite, asa, se duce toata ziua. O parte din pestele prins o opreste si o pune la uscat, sa faca saramura. De gatit, gateste multa ciorba de peste. "Asta facem noi. E originalul." In afara de asta, "peste sarat cu cartofi cu coaja, fiert si, dupa aceea, mujdei". Ii place meseria de pescar? "Imi place, nu-mi pl