Primele efecte ale protestului avocatilor asupra sistemului judiciar nu au intarziat sa apara. Acestea merg de la procese si anchete amanate pana la eliberarea unor inculpati din arest. Si chiar pana la acuzarea unui avocat de favorizarea infractorului.
Scandalul functionarii barourilor paralele, adus in atentia organelor competente inca din anul 2003, continua cu a treia zi in care avocatii de drept refuza sa acorde asistenta judiciara. Impactul protestului celor 17.000 de aparatori asupra justitiei incepe sa devina simtit. Ieri, cateva anchete importante aflate pe rolul parchetelor au fost amanate. De exemplu, cazul ministrului suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu. Acesta nu a putut fi audiat ieri in legatura cu plangerea depusa impotriva lui de generalul Eugen Badalan, din lipsa de avocat. La instante, un alt caz urmarit cu atentie, cel de coruptie al fostului sef al Secretariatului General al Guvernului Nastase, Serban Mihailescu, a fost si el amanat, din acelasi motiv.
GRAVITATE. De departe, efectul cel mai de temut este eliberarea din arest preventiv a unor inculpati. Si acesta a inceput sa se produca. Primii beneficiari ai lipsei de aparare au fost trei lucratori vamali din Ploiesti, incarcerati in urma cu o luna pentru luari repetate de mita. Ei au scapat din spatele gratiilor deoarece recursul procurorilor DNA, pentru mentinerea lor in arest, nu s-a putut judeca ieri, din cauza lipsei avocatilor. Alti doi acuzati de furt au fost eliberati ieri din Penitenciarul Timisoara, iar in Bucuresti, din aceleasi cauze, au scapat de arest doi suspecti de trafic de droguri. Sanctiunile acordate pana acum protestatarilor de catre instantele judecatoresti au culminat ieri cu formularea unei sesizari penale impotriva unui avocat al Baroului Bucuresti. Pentru ca Daniel Vutcanu a refuzat sa intre in sala de judecata intr-un dosar privind o persoana arestata in