Judetul Alba aduce Romaniei probleme serioase la capitolul mediu, odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Acolo se afla cel mai poluat oras din Transilvania - Zlatna -, cativa poluatori importanti, ramasitele exploatarilor miniere din Apuseni, dar si proiectul de la Rosia Montana, ce prevede extragerea auru-lui din cel mai mare zacamant din Europa.
Din punct de vedere al protectiei mediului, progresele facute in judet sunt departe de limbajul neutru al rapoartelor UE, care dau "verde" Romaniei la acest capitol. Efectele anilor de poluare se resimt inca la Zlatna.
Uzina "Ampelum", in prezent inchisa, a aruncat in atmosfera in ultimii ani zeci de mii de tone de dioxid de sulf si pulberi, incarcate cu oxizi de metale grele: plumb, zinc, cupru, cadmiu.
Spre exemplu, numai in anul 2003, cand uzina isi redusese deja din activitate, au fost emise 12.913 tone de dioxid de sulf. Potrivit autoritatilor de mediu, cantitatea este mai mica decat in anii trecuti. Totusi, desi "Ampelum" s-a inchis de mai bine de doi ani, Zlatna este considerata inca o zona cu risc major de imbolnavire.
De asemenea, o pata neagra pe harta judetului din punct de vedere al problemelor de mediu il reprezinta zona Muntilor Apuseni, unde exploatarile miniere inchise au lasat in urma iazuri de decantare, ape acide, mine parasite si soluri distruse, dar si generatii intregi de oameni afectati de boli profesionale.
Cele mai mari probleme din acest punct de vedere sunt la Rosia Montana, Baia de Aries si Rosia Poieni.
Exploatarile miniere de aici au lasat in urma activitatii mii de tone de steril, un pericol pentru echilibrul ecologic al zonei. Iazul de decantare de la Valea Sesii, administrat de "Cupru Min" SA Abrud, a fost, in ultimii ani, de mai multe ori la originea uno