Crestinii ortodocsi din orasul nostru si din toate tarile Rasaritului crestin vor participa, simbata, la marea sarbatoare a Cuvioasei Maicii noastre Paracheva, ocrotitoarea Moldovei - cea nascuta in Epivatul Traciei -, ale carei sfinte moaste au fost aduse la Iasi, in secolul XVII, de catre marele voievod Vasile Lupu. Zeci si chiar sute de mii de credinciosi din toata tara vin, an de an, la Mitropolia Moldovei de la Iasi, ca sa se roage Sfintei Parascheva, care a fost, veacuri la rind, pilda de credinta si statornicie intru Domnul. Printre pelerinii de la Iasi, sint si citeva sute de braileni. Simbata este hramul bisericii "Sfinta Cuvioasa Parascheva", de pe strada Mihai Bravu, ridicata cu mai bine de un secol in urma de braileni, aproape de Piata Concordiei. Slujba religioasa va fi oficiata de preotii Stan Stefan si Gheorghe Stefan. De asemenea, este hramul bisericii din comuna Chiscani.
Parohia "Sfinta Parascheva" a fost binecuvintata de Dumnezeu cu un trecut glorios, dar si zbuciumat si trist, daca tinem cont de evenimentele care s-au succedat de la instaurarea dictaturii comuniste incoace. Temelia bisericii a fost pusa la anul 1877, insa lucrarile s-au extins pina in anul 1892, datorita lipsei fondurilor. Din pacate, sfintul lacas s-a surpat exact in momentul in care era aproape terminat, din cauza unor erori de constructie. In anul 1896, spun documentele, cu sprijinul credinciosilor, epitropia parohiei "Sfinta Paraschiva" a construit (din paianta) actualul paraclis. Cu totii nadajduiau ca vor putea construi, in timp, o biserica impunatoare. In anul 1905, parohia "Cuvioasa Parascheva" numara nu mai putin de 2.257 familii ortodoxe, fiind printre cele mai mari din urbea dunareana.
Cu mari sacrificii, preotii si credinciosii au adunat ban cu ban, ca sa ridice o biserica noua in locul celei care s-a surpat, insa lucrarile propriu-zise au inceput