Desi am scapat de steguletul rosu privind proprietatea intelectuala, Romania a tradus gresit cele doua directive privind acest domeniu
In ceea ce priveste contrafacerile, Romania se poate "lauda" cu 5 - 6 procente peste media Uniunii Europene, aceasta in conditiile in care 30% din volumul total al produselor de pe piata autohtona nu sunt autentice.
Potrivit specialistilor, principalul motiv pentru care produsele contrafacute si-au gasit un loc confortabil pe piata romaneasca este saracia. "La nivel faptic sunt acceptate drept principale cauze nivelul scazut al puterii de cumparare, lipsa de informare, puternica orientare catre profit a diversilor factori provocatori de contrafacere, coruptia si accesibilitatea produselor", a declarat presedintele Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor, Dan Docan.
Efectele prezentei acestor produse pe piata sunt multiple, acestea fiind de natura economica, cat si sociala.
Astfel, produsele contrafacute pot afecta sanatatea populatiei, dar au efect si asupra producatorilor de drept, acestia suferind de pe urma scaderii incasarilor si defaimarii produselor originale. Unele recomandari pentru evitarea contrafacerilor, recomandate de ARCC, sunt legate de atentia sporita asupra marcii, garantiei si service-urilor.
Textilele - cele mai contrafacute produse
Conform presedintelui Asociatiei, marea majoritate a produselor contrafacute provin de peste granita si sunt comercializate in special in angrouri si pe strada. Principala tara de provenienta a acestor produse este China, cu 60% din total, urmata de Turcia si Bulgaria, cu 25, respectiv patru la suta. Cat despre modul prin care astfel de obiecte patrund in tara, Docan sustine ca cele mai importante cai sunt granitele cu Bulgaria, prin care intra produsele turcesti, cele chinezesti venind pe calea maritima si aeriana. I