Parlamentarii au incheiat procesul de masacrare al legii controlului averii si au transformat oficial Agentia de Integritate intr-o institutie absolut formala. Miercuri seara, comisia juridica a Camerei Deputatilor a finalizat raportul pe legea initiata de Ministerul Justitiei, eliminand articolele ce duceau la crearea unui organism care supraveghea riguros averile demnitarilor.
Avertizarile Comisiei Europene, ignorate de parlamentari
Fara sa ia in considerare raportul CE din septembrie prin care se specifica necesitatea infiintarii ANI ca organism de control al averilor, incompatibilitatilor si a conflictelor de interese, UDMR, PC, PSD si PRM au votat eliminarea articoleleor esentiale ale actului normativ.
Astfel deputatii au scos exact paragrafele care prevedeau verificarea conflictul de interese al demintarilor, averile inaltiilor prelati ai Biserici precum si intregul capitol care priveste controlul averilor.
Comisia Europena a atras atentia Romaniei in raportul din septembrie ca este nevoie de adoptarea legii Agentiei de Inegritate si si-a exprimat ingrijorarea ca masurile luate impotriva coruptiei ar putea fi afectate in cazul in care aceasta nu este adoptata
"Este nevoie sa existe o vointa politica clara din partea tuturor actorilor politici pentru a demonstra sustenabilitatea si ireversibilitatea progreselor recente realizate in lupta anticoruptie", se arata in raportul de tara.
Agentia - doar o institutie formala
Cea mai importanta modificare de la sedinta de miercuri seara se refera la eliminarea in intregime a capitolului care priveste controlul averilor, renuntandu-se la toate procedurile de control efectiv de care dispunea Agentia, in forma initiala a proiectului de lege.
Daca deputatii PD si PNL mai sperau la o revenire asupra acestui capitol, reprezentantii cel