Dezvoltatorii de proiecte comerciale inregistreaza in prezent castiguri de circa 15-25% din valoarea investita intr-un spatiu de tip mall. Anul acesta s-au inregistrat trei tranzactii de vanzare-cumparare, cu o valoare cumulata de aproape 100 de milioane de euro, potrivit datelor companiei de servicii imobiliare DTZ Echinox.
"Profitul unui dezvoltator de retail se situeaza in prezent la circa 15-25% din valoarea costului de dezvoltare. Apreciem ca in urmatorii 3 ani acest procent va cobori sub valoarea de 10% datorita cresterii cheltuielilor cu materialele de constructii si cu forta de munca, precum si reducerii nivelului chiriilor", spune Oana Iliescu, consultant in cadrul departamentului de retail al DTZ Echinox.
Odata cu intensificarea investitiilor din retail, tot mai multi investitori straini vaneaza proiectele comerciale de pe piata romaneasca. "Toate marile fonduri de investitii austriece, britanice sau americane si-au indreptat atentia catre acest sector, alocand bugete semnificative in acest scop. Bugetele difera in functie de marimea si strategia de investitii a fiecarui fond", afirma Iliescu. Piata spatiilor comerciale din Bucuresti a crescut in primul semestru cu circa 55.000 de metri patrati, ajungand la aproape 580.000 de metri patrati, iar chiriile au urcat in medie cu 20%, potrivit unui studiu elaborat de compania imobiliara CB Richard Ellis (CBRE).
Cea mai mare tranzactie a fost achizitionarea complexului comercial City Mall de catre Victoria Holding si doua persoane fizice britanice, de la firma Jaguar Development, pentru 46 mil. euro. Vanzarea City Mall a avut loc in primul trimestru al anului. Centrul comercial City Mall, situat in zona de sud a Capitalei, va fi relansat, la mai putin de un an de la deschidere. Noii proprietari au angajat brokerul pe real estate Colliers sa remanieze lista de chiriasi si sa aduca branduri intern