CE SPUNE LEGEA Domnul Ilie Lucaci din Covasna aduce din nou pe tapet problema continutului deficitar al unor contracte de antrepriza. De aceasta data suntem intrebati in legatura cu garantiile pe care trebuie sa le ofere un antreprenor beneficiarului unei constructii.
Concret, domnul Lucaci a lucrat cu un amic pe post de antreprenor, prieten in care a avut deplina incredere si nu a acordat contractului de antrepriza suficienta atentie. Contractul a cuprins cateva clauze esentiale referitoare la termene de executie, la transe de plata, forta majora si instanta competenta sa judece un eventual litigiu.
Pe parcursul timpului, dupa ce o mare parte din lucrari a fost executata, domnul Lucaci a observat ca muncitorii au lasat in unele locuri de la imbinarea zidurilor goluri neastupate, ca invelitoarea de lemn a fost executata pe alocuri cu material crapat care nu poate asigura rezistenta in timp a acoperisului si alte deficiente peste care nu poate trece cu vederea, indiferent cat de bun prieten ii este constructorul. Cineva l-a sfatuit sa discute cu acesta despre garantiile pe care i le poate asigura in cazul in care dupa finalizarea casei va avea surprize neplacute, care ii pot pune in pericol chiar si viata.
Dupa ce cititorul nostru a purtat discutii cu constructorul referitor la cele de mai sus, acesta l-a asigurat verbal ca nu vor fi probleme si ca, daca totusi vor aparea unele, le vor remedia impreuna fara a fi nevoiti sa le consemneze in scris. Mai mult decat atat, a mai spus antreprenorul, "garantiile de buna executie sunt oricum legale si chiar daca sunt mentionate intr-un contract chiar daca nu, in cazul unor deficiente constatate, constructorul este obligat sa le acopere". VICII DE EXECUTIE Antreprenorul nu greseste cand spune ca garantiile de buna executie sunt legale. Este adevarat ca atunci cand se descopera vicii de executie cel care a gres