Istoricul braşovean Nicolae Pepene a fost prezent săptămâna trecută cu expoziţia intitulată „O istorie în imagini a României regale” la singurul liceu românesc din Ungaria, de la Gyula. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Gojdu din Sibiu, al cărui preşedinte este ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, în urma colaborării dintre această organizaţie cu directoarea instituţiei de învăţământ, Maria Gruzău Czegledi. Manifestarea s-a adresat comunităţii românilor din regiune şi s-a constituit într-o veritabilă lecţie de istorie românească. Expoziţia a fost dedicată sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX şi a cuprins imagini de arhivă, inedite, provenite din colecţiile Nicolae Pepene şi Victor Emil Ştefănescu. Cu prilejul vernisajului de la Gyula a avut loc şi lansarea volumului „Inima Reginei Maria” semnat de istoricul Nicolae Pepene şi Emil Stoian. Manifestarea de la liceu a reunit atât elevi, profesori, jurnalişti, cât şi cercetători interesaţi de subiectul României regale.
Istoricul Nicolae Pepene a fost impresionat de ospitalitatea gazdelor şi de interesul arătat de cei prezenţi cărora le-a vorbit despre „o viaţă, un destin monarhic şi o epocă despre care se spune şi se ştie puţin. Meritul său, pe lângă repunerea în faţa opiniei publice a figurii Reginei Maria şi conturarea unei personalităţi singulare în istoria noastră, rezidă în succesul cu care a reuşit să releve importanţa europeană a unui personaj pentru care sensibilitatea, toleranţa, patriotismul şi abilitatea diplomatică au constituit valorile supreme”, afirmă Laurenţiu Toma, reprezentantul Fundaţiei Gojdu.
Istoricul braşovean Nicolae Pepene nu este la prima expoziţie despre regalitatea română organizată peste hotare. Anul trecut, în premieră pentru un român, a fost prezent cu fotografii istorice în Palatul Regal de la Balcic din Bulgaria. Istoricul braşovean Nicolae Pep