Procesul de privatizare a Bancii Comerciale Romane s-a incheiat joi, statul roman incasand 2,2 miliarde euro pentru actiunile BCR, se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Prin virarea sumei de 2,2 miliarde euro in contul deschis de statul roman la Citibank Londra, Erste Bank devine astfel noul actionar majoritar al Bancii Comerciale Romane.
Banii din privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) vor fi varsati intr-un fond national de dezvoltare si vor fi utilizati la finantarea proiectelor mari de infrastructura, a declarat joi primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.
„Banii nu vor merge la consum, ci vom face eforturi sa ii gospodarim cat mai bine, sa putem oricand sa dam socoteala contribuabilului roman despre ce s-a intamplat cu acesti bani si cum au fost cheltuiti”, a continuat primul-ministru.
Ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a precizat, la randul sau, ca sumele rezultate din privatizari vor avea destinatii clare care vor fi facute publice, iar modul de folosire a banilor se va face prin hotarari de Guvern.
Manfred Wimmer, seful grupului de strategie din cadrul Erste Bank, a spus ca tranzactia incheiata astazi este cea mai mare facuta vreodata de institutia sa.
“Este, de altfel, cea mai mare achizitie pe care o companie austriaca a facut-o vreodata pe teritoriul altui stat si este cea mai mare investitie straina directa facuta vreodata in Romania”, a subliniat seful grupului de strategie de la Erste.
Banca austriaca a fost desemnata la sfarsitul anului trecut castigatoare a licitatiei pentru privatizarea BCR, oferind 3,75 miliarde euro pentru pachetul de 61,88% din actiunile bancii. Astfel, statul roman a incasat 2,2 miliarde de euro pentru pachetul de 36,8% detinut la BCR. BERD si IFC vor primi fiecare aproximativ 750 milio