Dupa cum bine se stie, Sibiul a fost invitat in 2004 sa devina, alaturi de Luxemburg, capitala culturala europeana in 2007. Sibiul este un oras mic, dar cu un potential cultural, istoric si simbolic demn de luat in seama, in plus beneficiaza de o trasatura importanta, multiculturalitatea, care a facut sa se incline balanta in favoarea sa. De altfel, tema programului propus de Sibiu, „Un oras al culturii – un oras al culturilor“, este axata chiar pe acest aspect.
Cum miza era si este in continuare foarte mare, inca din vara lui 2004 au inceput pregatirile atit la nivel cultural, cit si la nivelul infrastructurii orasului. Spre deosebire de alte capitale europene, Sibiul a trebuit sa faca mari eforturi pentru a fi pregatit sa faca fata unui astfel de eveniment. Lucru deloc usor, dat fiind ca „deceniile de comunism au dus la degradarea vietii culturale si a structurii orasului“, dupa cum remarca primarul Klaus Johannis la conferinta de presa de simbata, 7 octombrie. Centrul medieval a fost pus in umbra in timpul regimului comunist sau – lucru si mai grav – a fost afectat de politica de locuinte sociale, care a dus la paraginirea si parcelarea caselor vechi. Prin urmare, s-a trecut urgent la restaurarea centrului istoric, astfel incit Piata Mare, Piata Mica, Piata Huet, Pasajul Scarilor, Scarile Turnului, Pasajul Aurarilor, zona pietonala de pe strada Balcescu si un numar de alte zece strazi sa fie terminate pina la sfirsitul acestui an. in momentul de fata, Sibiul este inca un oras in santier, insa primarul Johannis spera ca pina in 2007 sa ramina numai un mic numar de lucrari de realizat, astfel incit evenimentele culturale sa nu fie deloc stinjenite.
Proiectul de reabilitare vizeaza nu numai centrul istoric, care va deveni scena majoritatii proiectelor culturale, ci intreg orasul, „pentru a face din Sibiu un oras cit mai placut si primitor,