Oferta exista, disipata insa si, la fel ca proiectele care vizeaza probleme de urbanism, fara o viziune de ansamblu. Proiectele care se contureaza in aceste luni, insa care se vor concretiza abia incepand din toamna anului urmator, ar putea constitui variante care sa raspunda cererii care va veni in anii urmatori. Si asta deoarece, cererea devine din ce in ce mai conturata in acest moment.
Urbanisti constructori
Daca pentru locuintele de standarde ridicate, cea mai potivita zona este centrul istoric, din punctul de vedere al pozitionarii, problemele ridicate de proprietatile plasate in acest perimetru indica mai degraba zonele adiacente ca amplasamente ideale pentru locuintele de lux. Problema locuintelor se rezolva punctual.
Densitatea de locuitori pe hectar in centrul istoric este ridicata, in vreme ce in vecinatatea nucleului istoric sunt spatii mult mai aerisite, acolo sunt locuinte cu gradini. Se poate gandi si un nucleu de locuinte. De la Sf. Mihail, pe o raza de un km, doi, nu exista terenuri disponibile.
In periferia zonei centrale, la 2-3 km de acest punct de reper inca se pot gasi terenuri pe care se pot face ansambluri.
In Grigorescu sunt gradini care pot sa mai primeasca in unele zone niste vile, iar in zona Someseni, la periferia orasului, sunt parcele mari disponibile, dar acestea au dezavantajul de a fi departe de centru, spune arhitectul Vasile Mitrea, presedintele Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Pentru putine apartamente se poate indica zona istorica prin reconsiderarea unor imobile.
Sunt mansarde care pot sa primeasca apartamente de confort sporit, se poate accepta chiar inlocuirea unor imobile degradate fizic, adauga Mitrea. Dezavantaje in zona centrala a municipiului sunt conditionarile in ceea ce prive