Reducerea impozitului pe profit a facut ca firmele sa-si plateasca obligatiile la stat si sa achite si o parte din datoriile mai vechi, arata un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza.
Impozitul mai mic aplicat profitului realizat de companii le-a stimulat pe acestea sa-si plateasca atat obligatiile curente, cat si o parte a celor restante catre bugetul de stat, arata studiul. Astfel, fata de cota de impozit pe profit de 16%, incasarile la buget au corespuns unei rate efective de 17,4%, adica firmele au platit si din unele datorii istorice, reducand arieratele catre bugetul de stat. Rata efectiva de colectare se traduce prin banii adunati efectiv de stat in contul obligatiilor companiilor.
"Rata efectiva s-a majorat in principal datorita achitarii restantelor de catre unele firme", explica Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza. El spune ca reducerea fiscalitatii pe profit a permis multor companii sa plateasca inclusiv din obligatiile restante, in conditiile continuarii activitatii.
De asemenea, evaziunea fiscala s-a redus semnificativ in domeniul impozitului pe profit, reiese din studiul CNP. Diferenta dintre cota de impozit de 16% si platile facute de firme catre buget s-a ingustat anul trecut, de la 21,2% in 2004 la 15,6% in 2005. Cu alte cuvinte, platile de impozit pe profit aveau o cota efectiva de 21,2% in 2004, in conditiile in care impozitul oficial era de 25%.
Diferenta dintre aceste doua cote reprezinta atat scutiri de impozit, cat si evaziune fiscala in domeniul impozitului pe profit, ceea ce inseamna ca firmele evitau prin diferite mijloace plata acestei obligatii, care nu ajungea in conturile statului.
In schimb, anul trecut a adus o cota efectiva de 15,6%, doar cu putin mai redusa decat cea oficiala, de 16%. Explicatia este ca evaziunea s-a redus din cauza impozitului mai mic.
In acelasi timp