Romania se imparte, la nivel national, in opt regiuni de dezvoltare. Judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures, Bihor, Salaj si Satu-Mare alcatuiesc Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest. Coordonatorul procesului de dezvoltare regionala este Consiliul pentru Dezvoltare Regionala, al carui organ executiv este Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest (ADRNV).
ADR este o organizatie non-profit, sustinuta financiar de catre consiliile judetene ale celor sase judete.
Bugetul ADR poate fi imbunatatit prin fonduri proprii de autofinantare. Aceste fonduri provin din proiecte Phare pe care ADRNV le executa in interesul Agentiei.
Printre alte atributii, ADRNV a avut si calitatea de e evalua proiectele prin care se derulau fonduri aferente programului Phare 2003, program derulat in 2005, an in care regiunea Nord-Vest a absorbit doar 65,8% din fonduri, sub ea aflandu-se doar regiunea Sud-Vest, cu un procentaj de 52,6% , restul celor sase regiuni reusind un procentaj de peste 90%.
Aceste nereusite au determinat Ministerul Integrarii Europene (MIE) si Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) sa excluda, incepand cu Programul Phare 2004, Agentiile de Dezvoltare Regionala din Comitetele de Evaluare din Regiuni.
In 2005, MIE si MMSSF, primul in calitate de Agentie de Implementare/Autoritate Contractanta, respectiv de Autoritate de Implementare, au lansat Programul National Phare 2003 pentru Romania, pe componenta Dezvoltarea Resurselor Umane.
Acest program contine doua prioritati: masuri active pe piata muncii (pentru someri), respectiv promovarea capitalului uman (pentru angajati). Regiunea Nord-Vest a fost introdusa, la randul ei, in cadrul acestui program, resursele financiare alocate pentru delurarea acestuia fiind in total de 8