Framantarile scenei politice sunt semne specifice apropierii alegerilor. Anticipatele sunt un experiment neincercat deocamdata de clasa politica. Este de asteptat ca, in primavara ce vine, politicienii sa doreasca sa bifeze si acest punct. De aceea este acum atat de agitat mijlocul de mandat.
In mod normal, pana la jumatatea guvernarii nu se pune niciodata problema unor reasezari si, cu atat mai putin a migrarilor dintr-o parte in alta. Toamna aceasta este, insa, atipica.Sunt, in momentul de fata, mai multe indicii ca s-ar pregati o coalitie care sa preia guvernarea dupa eventualele anticipate.
Mai intai de toate se regrupeaza sindicatele, care isi cauta colaboratori politici pentru reprezentare parlamentara. In lipsa unei formatiuni puternice in zona stangii, sindicatele au inceput sa contacteze aripi din diferite partide. Demersurile sindicale sunt dublate de reasezari si tatonari in zona politica. PNL-ul este pe cale sa se rupa.
Surse din Alianta spun ca doar problema titulaturii ii impiedica momentan pe cei din aripa Stolojan sa mearga la tribunal pentru a inregistra un nou partid. Liberalii s-au rupt de atatea ori in decursul timpului, incat au folosit toate combinatiile de litere posibile. Aripa Tariceanu pare, in aceste conditii, ca a optat pentru un traseu mai putin spectaculos, dar mai influent.
Acolo se discuta deja de faptul ca a fi un partid de sapte, opt procente este mai eficient in negocierile unui guvern, exemplul conservatorilor fiind unul de succes. La PD, lucrurile sunt clare, fiind un partid alimentat de la Cotroceni prin cordon ombilical.
Pesedistii sunt si ei in mari schimbari. La casele de pariuri deschise pentru congresul din decembrie, Sorin Oprescu este dat ca invingator de facto, ceea ce ar insemna ca ai lui Iliescu vor baga ceva carbuni pe foc.
In aceste conditii, nimeni nu s