Ministerul Administratiei si Internelor recunoaste ca, desi in tarile membre ale Uniunii Europene se poate circula, dupa 1 ianuarie 2007, numai pe baza cartii de identitate, acest lucru nu este posibil pentru romani, pentru ca documentul nu contine elemente de securizare. Cu alte cuvinte, s-ar impune producerea unor carti de identitate electronice... Si este posibil, daca avem in vedere ca, la sfarsitul saptamanii trecute, RA-APPS a anulat licitatia pentru pasapoartele biometrice, anuntand reluarea acesteia imediat ce va primi de la MAI proiectul de modificare a HG nr. 557/2006. De altfel, o firma cu reputatie internationala a propus deja comasarea licitatiilor pentru pasapoarte si carti de identitate electronice, ceea ce ar duce la reducerea timpului aferent organizarii licitatiilor si a costurilor cu 30 la suta.
La data de 1 ianuarie 2007, Romania va deveni stat membru al Uniunii Europene, cu toate drepturile si obligatiile ce ii revin conform Tratatului de Aderare din 25 aprilie 2005. Conditiile in care cetatenii Uniunii si familiile lor isi pot exercita dreptul de libera circulatie si de a rezida liber pe teritoriul unui stat membru, dreptul de rezidenta permanenta si restrictii privind dreptul de a circula liber si de a rezida pe teritoriile statelor membre, pe motive de politica publica, securitate publica si sanatate publica, sunt reglementate de Directiva CE nr. 38/2004, aminteste Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).
Astfel, "toti cetatenii Uniunii, deci si cetatenii romani, pot iesi de pe teritoriul unui stat membru pentru a intra pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii in baza cartii de identitate sau pasaportului, valabil, care atesta nationalitatea acestora (in acest moment, circulatia pe baza cartii de identitate nu este posibila, pentru cetatenii romani, pentru ca documentul romanesc de identitate nu prezinta suficiente eleme