Directorii marilor fabrici de confectii din Cluj admit ca lohn-ul are zilele numarate, insa, in acest an, ponderea sa in cifra de afaceri a scazut doar cu 10%.
Majoritatea societatilor de profil din Cluj lucreaza in lohn din cauza ca nu dispun de capital pentru a-si lansa produse proprii. Intre societatile mai mici cu contracte in lohn, in special pentru parteneri italieni, sunt si Covabel, La Moda si GDS Romania, cea din urma concentrandu-se pe productia de confectii metalice.
Covabel si La Moda se numara printre societatile amenintate de disparitia lohn-ului, din cauza lichiditatilor reduse si a numarului mic de angajati. La Moda a inregistrat, anul trecut, pierderi de 17 000 de lei.
In doi ani de la infiintare, societatea a acumulat datorii de 67 000 de lei. Prima societate din judet care a acceptat sa lucreze in regim lohn, inca din 1993, Cluj Tricot, face in continuare munca pentru partenerii externi. Aceasta a angajat 100 de persoane cu care onoreaza comenzile grupului de firme Malifici Murgano din Treviso (Italia).
Dupa 12 ani in care a lucrat in lohn, Cluj Tricot nu are siguranta ca va continua pe aceasta traiectorie.
“Nu avem nici o garantie. Depindem de piata. Romania are avantajul ca raspunde rapid la comenzi care nu sunt mari, dar suntem in concurenta cu India si China, recunosc cei de la Cluj Tricot. Datele statistice arata ca, in Cluj, costul mediu al orei de munca in confectii era de 1,1 euro in 2004, cu o crestere de mai putin de un procent pana in acest an.
Intre timp, media in Uniunea Europeana este de 18 euro, conform datelor statistice. Lucratorii chinezi lucreaza pentru 0,47 euro, iar cei indieni, pentru 0,43 euro.
Somesul vrea promovare, dar de anul viitor
Tricotaj