In momentul de fata mai mult de jumatate din muzica existenta pe piata romaneasca este piratata. Astfel, cu toate ca acest gen de infractionalitate s-a redus, muzica piratata din tara noastra detine 55% din totalul pietei muzicii existente la ora actuala. Acesta nu este deloc un lucru de neglijat, procentul de mai sus indicand faptul ca din 10 CD-uri vandute, peste 5 sunt contrafacute. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in Romania, piratarea CD-urilor a devenit o afacere prospera pentru cei care vor sa faca un ban rapid, asta fara prea mult efort. De pe urma comertului ilegal cu muzica au de suferit atat statul, cat si proprietarii de drepturi. Volumul mare al comertului cu muzica piratata prejudiciaza statul intr-un singur an cu aproape 25 de milioane de euro, adica jumatate din profitul obtinut de pe piata neagra. Proprietarii de drept si casele de discuri pierd la randul lor nu mai putin de 25 de milioane de euro pe an din cauza pirateriei din domeniu.
Internetul, sursa de copiere ilegala
Tinand cont de faptul ca muzica straina este mult mai scumpa, aceasta are prioritate in a fi piratata, cu un procent de 80% din totalul muzicii ilegale. Cu toate ca un CD cu muzica autohtona are un pret de trei ori mai ieftin (circa 150.000 de lei) decat unul cu muzica straina, si muzica romaneasca este piratata, acesta reprezentand 50% din totalul pietei negre. De asemenea, in procent de 50% CD-urile contrafacute sunt fie copii ilegale, fie descarcari de pe Internet si apoi copiate pe suport CD. Este cunoscut si faptul ca multe melodii, ca si filmele, se raspandesc inainte de a fi lansate.
72% dintre romani cumpara CD-uri piratate
Potrivit datelor INS, preluate de la analistii financiari, proprietarii de drept si casele de discuri pierd anual 25 de milioane de euro din aceasta afacere ilegala, expusa fara nic