Insa, de citiva ani, IT-istii aleg sa ramina acasa. Orasele din Transilvania, inclusiv Clujul, au inceput sa le ofere slujbele bine platite pe care si le doreau. Mai mult chiar, unii din cei plecati sa lucreze in strainatate se intorc aici fie sa lucreze ca angajati, fie sa puna bazele unor firme specializate pe servicii IT.
Oferta romaneasca are alt sens
„Romania a devenit o optiune serioasa“, sustine Daniel Lar, de la firma Nethrom, infiintata la Cluj inca din 1993. Colegul sau, Mircea Motogna, spune ca a avut ocazii sa plece, dar a ales Clujul, deoarece aici avea familia si o slujba care ii oferea, deja, satisfactii materiale si profesionale.
„In acest moment, piata IT din Transilvania a ajuns a doua dupa Bucuresti, este clar. Timisoara a avut un avans asupra Clujului, care a fost ocolit de investitori o vreme, dar acum recuperam puternic“, mai afirma Mircea.
Un IT-ist scolit la Cluj, Gheorghe Pacurar, are 38 de ani si a lucrat in Germania, Franta, Elvetia, are certificate profesionale de la Microsoft si este licentiat si in Teologie Ortodoxa. Acum lucreaza in Romania, unde cistiga linistit, ca persoana fizica autorizata, mii de euro pe luna. Ultima oferta pe care a refuzat-o a venit de la Comisia Europeana, din Bruxelles, spune el.
„Am investit mult in educatie si, cind faci asta, refuzi sa te mai prostituezi intelectual. Din fericire, oferta pe piata romaneasca a capatat alt sens: oamenii vin pe proiecte interesante, nu mai sint conditionati doar de bani“, spune Pacurar. In opinia sa, totusi, motivele celor care ramin aici tin strict de viata personala, de familie.
Visul traiului bun se poate implini si aici
Cel putin zece firme mari se bat pe piata clujeana, dar si alte citeva sute de firme cu numar med