Procesul de privatizare al Bancii Comerciale Romane a luat sfarsit oficial. Erste Bank a virat in dupa-amiaza zilei de ieri cele 2,2 miliarde euro pentru 36,8% din actiunile BCR. Suma a fost transferata intr-un cont escrow deschis de statul roman la Citibank Londra. "Pretul de vanzare a actiunilor a fost incasat de statul roman, iar Erste Bank este noul actionar majoritar al BCR", precizeaza un comunicat al AVAS. La sfarsitul anului trecut, Erste Bank a castigat licitatia de privatizare a BCR, oferind 3,75 miliarde euro pentru pachetul de 61,88% din actiunile bancii.
Statul roman a incasat circa 2,2 miliarde de euro pentru pachetul de 36,8% din titlurile BCR, iar BERD si IFC vor primi fiecare aproximativ 750 milioane de euro pentru pachetele reprezentand 12,5% din capitatul social al bancii. Legea privind privatizarea BCR a fost promulgata de presedintele Traian Basescu, luni, in aceeasi zi in care Curtea Constitutionala a decis ca dispozitiile legii sunt constitutionale. Activele BCR depasesc zece miliarde de euro, plasand BCR pe primul loc in topul bancilor din Romania.
Andreas Treichl, presedintele comisiei de supraveghere
Presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, a preluat, joi, functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, iar responsabilul cu managementul de programe la nivel de grup din cadrul Erste Bank, Manfred Wimmer, a fost numit vicepresedinte. Ceilalti membri ai Consiliului de Supraveghere, numiti de catre Erste Bank, sunt Christian Coreth, membru al Consiliului Director Erste Bank responsabil pentru managementul riscului, si Herbert Juranek, director al Diviziei de IT la nivelul grupului Erste Bank, informeaza un comunicat al bancii austriece. Acestia i-au inlocuit pe reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului - Gheorghe Ionescu si Joszef Birtalan, BERD - Oliver Greene si IFC - Thoma