Mii de pelerini din toate colturile tarii s-au inghesuit sa atinga racla cu osemintele Sfintei Cuvioase Parascheva, despre care se crede ca sunt facatoare de minuni.
Moastele Sfintei Parascheva au fost scoase ieri dimineata din Catedrala Mitropolitana si purtate intr-o scurta procesiune in jurul cladirii. Astfel, s-a inregistrat debutul ceremoniilor religioase dedicate zilei de 14 octombrie, cand Biserica Ortodoxa praznuieste hramul Cuvioasei.
Peste 2.000 de pelerini au asistat la slujba sustinuta de un sobor de preoti condus de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.
In fruntea cortegiului au mers o suta de calugarite, preoti, stareti si calugari din Iasi si din alte judete ale Moldovei. Credinciosii, instariti de etnie rroma, au aruncat cu bani si cu flori inaintea alaiului, iar fortele de ordine au fost nevoite sa intervina pentru a nu se perturba ceremonialul.
Randul are 1.000 de metri
La finalul unui itinerariu de aproape jumatate de kilometru, 0semintele au fost depuse pe baldachinul, impodobit cu flori, din curtea Catedralei, pentru a fi venerate de credinciosii veniti din toata tara. Inca de ieri dimineata , coada credinciosilor veniti pentru a se ruga la moaste a atins aproape un kilometru lungime.
"Principala noastra grija este ca randul, care credem ca se va intinde pe doi kilometri, sa fie tot timpul in miscare", a declarat Mihai Cojocariu, purtator de cuvant al Jandarmeriei.
Procesiune in centrul Iasiului
Pentru a ajunge pe esplanada din fata Catedralei Mitropolitane, pelerinii trebuie sa treaca prin doua-trei filtre ale Jandarmeriei. "Voi veni si maine si poimaine, pentru ca vreau sa trec de cat mai multe ori prin fata moastelor", ne-a spus o femeie din Calarasi.
Un alt moment important din programul manifestarilor prilejuite de hramul Sfintei Parascheva este pelerinajul "Calea Sfintilor"