Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va incepe procedurile de autorizare a fondurilor de pensii facultative (pilonul III) la 30 octombrie, a spus Mircea Oancea, presedintele institutiei, care asteapta cereri de la 10-15 societati.
"Asteptam ca 10-15 companii sa depuna documentatia necesara obtinerii statutului de administrator", a spus Mircea Oancea, presedintele CSSPP.
Primele societati de administrare a fondurilor private isi vor desfasura activitatea incepand cu 1 ianuarie 2007, intrucat analiza dosarelor necesita intre 30 si 60 de zile, potrivit lui Oancea.
Pilonul III face referire la pensiile facultative, in timp ce pilonul II presupune ca pensiile obligatorii sa fie administrate privat. In timp ce fondurile de pensii facultative vor functiona de la inceputul lui 2007, pentru a administra fonduri de pensii din pilonul II, societatile de asigurare si cele de administrare a investitiilor mai au de asteptat pana la 1 iulie 2006, potrivit lui Oancea.
"Anul 2007 va aduce primul val de pensii private. Vom sustine pilonul II prin sumele pe care le vom aloca, iar pilonul III prin deductibilitatile pe care le vom oferi", a precizat Sebastian Vladescu, ministrul de finante. Pentru finantarea pilonului II va fi folosita o parte din suma de 2,2 miliarde de euro pe care a primit-o statul din vanzarea a 36,8% din actiunile BCR.
Pilonul II al sistemului de pensii va fi alcatuit din fondurile de pensii administrate privat, care vor prelua o parte din contributiile virate la asigurarile sociale de stat.
Participarea la aceste fonduri va fi obligatorie pentru angajatii in varsta de pana la 35 de ani si facultativa pentru cei intre 35 si 45 de ani, potrivit ultimelor reglementari.
Totodata, persoanele iesite la pensie vor putea beneficia de sume suplimentare, prin intermediul sistemului de pensii facultative, cu