Toate ministerele au beneficiat de cresteri substantiale de fonduri, cele mai mari fiind la Comunicatii si Educatie
Ministerele vor beneficia de cresteri substantiale de fonduri in anul 2007. Intr-o sedinta extraordinara de Guvern, a fost aprobat proiectul de buget pe anul viitor si a fost trimis la Parlament, inaintea expirarii termenului legal, de 15 octombrie. Proiectia bugetara este construita pe un deficit bugetar de 2,8% si o crestere economica de 6,4%. Rata inflatiei este estimata la 4,5%, iar cresterea salariului mediu brut, la 12,4%. Nivelul datoriei publice va fi mai mic de 60% din PIB. Finantistii Guvernului au luat in calcul un curs valutar de 3,53 de lei la un euro. Procentajul cheltuielilor publice din PIB va creste cu peste 3%, ajungand la 38%. Veniturile statului vor insuma 38,1 miliarde de euro, reprezentand 35,18% din Produsul Intern Brut. Pentru investitii vor fi alocate 6,7% din PIB. Anul 2007 va aduce si o diminuare cu 2% a contributiilor sociale pentru angajator.
Pentru prima data, in buget figureaza contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene, de 3.977 de milioane de lei. Impreuna cu cele 2.025 de milioane alocate cofinantarilor proiectelor sustinute financiar de UE, efortul european al Romaniei va reprezenta 1,6% din PIB. In schimb, ponderea fondurilor venite de la Uniunea Europeana va reprezenta 2,1%, in crestere cu 0,8% fata de anul 2006.
Vladescu: "Echilibrele macroeconomice sunt mentinute"
Premierul Popescu Tariceanu a declarat ca bugetul este gandit "pentru cetateanul roman ca cetatean european", respectand angajamentele si prioritatile Romaniei dupa aderare. Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a afirmat ca proiectul va trece fara probleme de Parlament datorita sprijinului de care se bucura in Coalitie, dar exista posibilitatea amendarii sale in forul legislativ. "Inca nu am aflat ce